PËRSËRITJA E DOZËS PËRFORCUESE NUK ËSHTË STRATEGJI E MIRË KUNDËR OMICRON-OBSH

PËRSËRITJA E DOZËS PËRFORCUESE NUK ËSHTË STRATEGJI E MIRË KUNDËR OMICRON-OBSH

Ekspertë nga Organizata Botërore e Shëndetësisë kanë paralajmëruar se ri-administrimi i dozave shtesë të vaksinave origjinale kundër virusit korona nuk është një strategji e zbatueshme kundër varianteve të reja dhe kanë bërë thirrje për vaksina të reja që do të mbrojnë më mirë nga transmetimi i sëmundjes.

“Strategjia e vaksinimit bazuar në doza shtesë të përsëritura të vaksinës origjinale nuk ka gjasa të jetë adekuate ose e qëndrueshme,” thuhet në deklaratë e Grupit Këshillimor Teknik të OBSH-së për kovid-19 (TAG-Co-VAC).

Grupi i ekspertëve i cili punon për të vlerësuar efektin e vaksinave kundër virusit korona ka bërë thirrje për zhvillimin e vaksinave të reja, jo vetëm për të mbrojtur njerëzit e infektuar me virusin korona nga sëmundjet e rënda por më mirë të bëj parandalimin e infektimit tek njerëzit në mënyrë që bota të përballojë më lehtë variantet e reja të Kovid-19 si omicron.

“Ka nevojë dhe duhen zhvilluar vaksina kundër kovid-19 të cilat kanë një ndikim të madh në parandalimin dhe transmetimit e infeksionit krahas parandalimit të sëmundjeve të rënda dhe vdekjeve”, tha grupi këshillues.

Kjo thuhet se do të ndihmojë në reduktimin e “transmetimit në komunitet dhe nevojës për masa rigoroze dhe gjithëpërfshirëse të shëndetit publik dhe social”. Ata sugjeruan gjithashtu që prodhuesit e vaksinave duhet të përpiqen të krijojnë vaksina të cilat duhet të “shkaktojnë përgjigje imune që janë të gjera, të forta dhe afatgjata për të zvogëluar nevojën për doza të mëvonshme”.

Ndërsa virusi zhvillohet dhe derisa vaksinat e reja të bëhen të disponueshme, “mund të jetë e nevojshme të përditësohet përbërja e vaksinave aktuale të vaksinës-19,” tha Grupi Këshillimor Teknik të OBSH-së për kovid-19 (TAG-Co-VAC). /Ajo.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published.