PROBLEMI I “MJEGULLËS SË TRURIT” RIKTHEHET TEK PERSONAT QË KANË KALUAR KOVID 19

PROBLEMI I “MJEGULLËS SË TRURIT” RIKTHEHET TEK PERSONAT QË KANË KALUAR KOVID 19

Vala e tretë e pandemisë po shkon drejt kulmit të saj por ndërkohë raportohen raste të një ndërlikimi shëndetësor pas situatës kovid. Personat që kanë mbijetuar kovidin raportojnë në masë të madhe paraqitjen e “Mjegullës së trurit”, simptomë e paraqitur në valën e dytë.

Dr N K Venkataramana, themelues dhe krye- neurokirurg në spitalin Brains Neuro Spine, nënvizoi se 25 deri në 30 përqind e pacientëve të shëruar nga kovid vazhdojnë të zhvillojnë “mjegull në tru”. Komplikimet karakterizohen me konfuzionin dhe paaftësinë për t’u përqendruar ose për të marrë vendime, të tilla si kërkimi i kujdesit mjekësor, i cili mund të ketë pasoja në ashpërsinë e sëmundjes.

“Njerëzit nuk janë në gjendje të përqendrohen, ata ndihen letargjik dhe ka një ndjenjë të humbjes së ritmit të tyre, gjë që krijon pengesa për t’u rikthyer në punë ose për të ndërmarrë veprime,” tha Dr Venkataramana.

Sipas një konsulenti të telemjekësisë incidentet e njerëzve që raportonin simptoma të ngjashme me mjegullën e trurit filluan të rriteshin një javë më parë.

“Problemi duket se është shfaqur më herët në valën e tretë për shkak të dhimbjes së fortë të fytit që e përjetojnë shumë njerëz, e cila parandalon hidratimin dhe marrjen e ushqimit,” tha Dr Haleema Yezdani nga kolektivi zyrtar i konsulencës së telemjekësisë, StepOne.

Kjo u vërtetua nga Dr Venkataramana i cili deklaroi se një nga mënyrat për të dalë nga mjegulla e trurit është hidratimi dhe pushimi i thellë.

“Një nga rastet e para që hasa ishte një burrë 50-vjeçar në qytet i cili tha se e gjithë familja e tij, përfshirë fëmijët dhe të rriturit, kishte simptoma të sëmundjes edhe pse asnjë nuk ishte testuar,” shpjegoi Dr Yezdani.

“Ai vazhdoi të bënte të njëjtat pyetje pa pushim – nëse ishte i infektuar. Ndërsa i ishte përcjellë se një përcaktim i tillë nuk mund të bëhej pa provë, ai e kishte të vështirë ta kuptonte këtë. Faktori i përbashkët në mesin e rasteve të tilla është paaftësia për të ndjekur udhëzimet, e ndjekur nga nervozizmi i shpejtë,” shtoi ajo.

Kjo ishte sigurisht përvoja e një personi që pësoi një bllokim mental të dobësuar gjatë periudhës së infektimit. Anjali 50 vjeç, u infektua me Covid-19 në javën e dytë të janarit.

“Ishte një rast i lehtë infeksioni që përfshinte mialgji, ethe dhe kollë, por në ditën e dytë të temperaturës, mendja ime filloi të zbrazet. E kisha të vështirë të kuptoja se çfarë më thoshin njerëzit. Do të bëhesha shpejt nervoze”, tha ajo.

Dr Netravathi M, profesor në departamentin e neurologjisë Nimhans, specifikoi se nëse njerëzit e përjetojnë këtë gjendje gjatë periudhës së infeksionit, truri është i përfshirë drejtpërdrejt në kushtet e vendosjes së hipoksisë në krijimin e një shqetësimi metabolik.

“Kjo bën që njerëzit të zhvillojnë vështirësi në përpunimin e informacionit, dëmtim të kujtesës – një bllok mendor. Nëse gjendja ndodh javë pasi personi është rikuperuar, ka të ngjarë të jetë përgjegjëse ndonjë çështje ekstreme imunitare “tha ai.

Leave a Reply

Your email address will not be published.