ROLI I ZINKUT NË SISTEMIN TONË IMUNITAR

ROLI I ZINKUT NË SISTEMIN TONË IMUNITAR

Zinku është një nga mineralet më të rëndësishme dhe i dyti më i përfaqësuar në trupin tonë pas hekurit. Është e rëndësishme të dini se trupi nuk mund ta prodhojë atë prandaj duhet ta merrni atë përmes ushqimit. Zinku gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në aktivizimin e më shumë se 100 enzimave të përfshira në funksione të rëndësishme, si prodhimi i ADN-së, sinteza e proteinave, funksioni imunitar, madje edhe rritja, ndarja dhe metabolizmi i qelizave.

Një nga funksionet më të njohura të zinkut është roli i tij në ruajtjen e imunitetit. Minerali ndihmon në krijimin e molekulave të antitrupave përmes të cilave trupi mbrohet nga bakteret dhe viruset e ndryshme. Përveç kësaj, zinku vepron si një antioksidant që forcon mekanizmat natyrorë të mbrojtjes së trupit. Karakterizohet gjithashtu nga vetitë anti-inflamatore dhe mund të ndihmojë në luftimin e stresit oksidativ.

Mënyra e vetme për të futur zinkun në organizëm është nëpërmjet ushqimit dhe suplementeve të ndryshme. Shkencëtarët paralajmërojnë se vegjetarianët dhe veganët duhet të jenë veçanërisht të kujdesshëm pasi ushqimet e detit dhe mishi janë burimet kryesore të këtij minerali.

Nga ana tjetër burimet bimore të zinkut po bëhen gjithnjë e më pak të disponueshme. Shenjat e para të mungesës së zinkut janë humbja e oreksit dhe funksioni i dobësuar imunitar. Nga ana tjetër, marrja e tepërt e suplementeve të zinkut mund të çojë në çrregullime gastrointestinale. Për shumicën e njerëzve, marrja ditore e zinkut nuk duhet të kalojë 40 miligramë. Tejkalimi i dozës së rekomanduar ditore mund të ndërhyjë gjithashtu në përthithjen e mineraleve të tjera të rëndësishme si bakri, hekuri dhe magnezi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.