TË FOLURIT DHE ECJA GJATË PROCESIT TË GJUMIT

TË FOLURIT DHE ECJA NË GJUMË

Termi teknik i të folurit në ëndërr përkufizohet si shqetësim i gjumit përmes të folurit të pavetëdijshëm në ëndërr. Mund të jetë një gjuhë fiktive që nuk ka kuptim, një murmuritje ose një monolog i ndërlikuar që ka kuptim. Të folurit në ëndërr mund të kuptohet në fazat e hershme të gjumit, por më pas bëhet më e paqartë dhe përfshin tinguj të paartikuluar.

Ajo që është më pak e frikshme për këtë fenomen qëndron në faktin se njerëzit që flasin në ëndërr nuk kujtojnë se e kanë bërë këtë kur zgjohen. Për më tepër, zërat dhe gjuha që përdorin zakonisht janë të ndryshme nga të folurit e tyre të përditshëm. Të gjithë mund ta përjetojnë këtë por është më e zakonshme tek burrat dhe fëmijët.

“Ecja në gjumë dhe të folurit në ëndërr ndodhin te 25% e fëmijëve dhe rreth 1% e të rriturve” shpjegojnë ekspertët.

Nëse partneri juaj po flet në ëndërr, mund të përpiqeni të dëgjoni nëse ai zbulon diçka komprometuese për veten e tij. Por sipas ekspertëve, nuk ia vlen të analizohet se çfarë thonë njerëzit në mënyrë të pandërgjegjshme gjatë gjumit. Nuk ka asnjë provë që ky fjalim mund të parashikojë ndonjë gjë ose që pasqyron nënndërgjegjen njerëzore. Të folurit në ëndërr ndonjëherë mund të lidhet me përvojat dhe marrëdhëniet e një personi në të kaluarën por nuk është produkt i mendjes së vetëdijshme dhe racionale.

Pra, cili është kuptimi i vërtetë i djegies së gjurmëve të këqija psikike?

Nëse flisni në ëndërr do të thotë se nuk keni fjetur mjaftueshëm. Stresi, depresioni, lodhja, alkooli dhe ethet gjithashtu mund të shkaktojnë dyshime. Disa çrregullime të gjumit mund të çojnë gjithashtu në apnea të gjumit. Në raste shumë të rralla, nëse të folurit në ëndërr fillon në moshën madhore mund të konsiderohet si shenjë e një çrregullimi mendor ose sulme paniku gjatë natës.

Për shumicën e njerëzve, të folurit në ëndërr është një fenomen afatshkurtër dhe ata nuk kanë nevojë për ndonjë terapi. Por nëse kjo ndodh çdo natë dhe shqetëson partnerin tuaj për më shumë se një vit, ekspertët rekomandojnë që të kërkoni ndihmë mjekësore për të zbuluar nëse ka ndonjë problem shëndetësor që po e shkakton atë. Këshilla më e zakonshme që do të merrni është të përmirësoni cilësinë dhe sasinë e gjumit. Zakonisht, kjo është zgjidhja e këtij problemi.

“Unë u them pacientëve të mi që të flenë më shumë dhe të heqin qafe gjërat që pengojnë gjumin e tyre, si kafeina, alkooli dhe stresi. Në këtë mënyrë, të folurit në ëndërr do të ndalet vetvetiu”, këshillon specialisti Michael Bruce.

Nëse flini pranë një personi që flet në ëndërr, mos u përpiqni të zbuloni sekretet e tij më të errëta, sepse nuk do t’ia dilni. Thjesht vendosni tapa në veshët tuaj dhe injoroni këtë fenomen i cili zakonisht zhduket pas një kohe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.