TEMPERATURA E LARTË MUND TË NDIKOJË NEGATIVISHT NË CILËSINË E GJUMIT-TREGOJNË HULUMTIMET

TEMPERATURA E LARTË MUND TË NDIKOJË NEGATIVISHT NË CILËSINË E GJUMIT-TREGOJNË HULUMTIMET

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) dhe të tjerët kanë lëshuar paralajmërime të rrepta për efektet e mundshme të ndryshimit të vazhdueshëm klimatik në shëndetin e njeriut. Sipas parashikimeve të OBSH-së të publikuara në vitin 2021 kostot e shtuara të dëmit shëndetësor të lidhur me klimën mund të jenë 2 deri në 4 miliardë dollarë deri në vitin 2030 dhe ndërmjet 2030 dhe 2050, ndryshimet klimatike vlerësohet të jenë përgjegjëse për 250,000 vdekje në vit.

Tani një studim i ri thotë se një tjetër kosto e mundshme shëndetësore e rritjes së temperaturave globale mund të jetë reduktimi i gjumit, kjo sipas të dhënave të publikuara më 20 maj në revistën One Earth. Studiuesit vlerësuan se deri në vitin 2099, temperaturat më të ngrohta mund të rezultojnë që njerëzit të flenë mesatarisht 50 deri në 58 orë më pak për person në vit (rreth 8 deri në 10 minuta në natë).

Mungesa e gjumit ka qenë e lidhur me performancën më të keqe njohëse, produktivitetin më të ulët, shëndetin e zemrës dhe funksionin imunitar të rrezikuar dhe rrezikun e rritur të depresionit dhe sjelljes vetëvrasëse, vunë në dukje studiuesit në punim. Për shumë të rritur që tashmë nuk flenë mjaftueshëm, më shumë humbje gjumi mund të ketë efekte të rëndësishme në përgjumjen, lodhjen dhe disponimin gjatë ditës.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) rekomandojnë që të rriturit të flenë shtatë deri në nëntë orë çdo natë.

Ndërkohë hulumtime të tjera kanë treguar se temperatura e lartë mund të ndikojë negativisht në cilësinë e gjumit dhe studimet e mëparshme kanë zbuluar gjithashtu se kushtet e motit të nxehtë të përhapur në verë mund të ndikojnë ndjeshëm në fillimin e gjumit, cilësinë e gjumit dhe kënaqësinë e gjumit. Por ky hulumtim është unik në parashikimin se si rritja e temperaturave globale mund të ndikojë në sasinë dhe cilësinë e gjumit në të ardhmen, sipas studiuesve.

Leave a Reply

Your email address will not be published.