20 USHQIME QË DJEGIN YNDYRËN DHE JU NDIHMOJNË NË PROCESIN E DOBËSIMIT

20 USHQIME QË DJEGIN YNDYRËN DHE JU NDIHMOJNË NË PROCESIN E DOBËSIMIT

Janë disa ushqime që djegin yndyrë, të cilat gjithashtu ndihmojnë tretjen, ofrojnë ngopje dhe i japin një nxitje metabolizmit tuaj.  Një dietë dobësimi duhet të jetë gjithmonë djegëse e yndyrës, duke synuar të na bëjë të humbasim kilogramët e tepërt por pa prekur thelbësoren: masën muskulore e cila siguron një metabolizëm bazë të mirë dhe lëkurë të freskët.

  1. Mollët

Molla është e pasur me pektinë një fibër të tretshme që bllokon një pjesë të lipideve në stomak. Prandaj, yndyrnat nuk asimilohen nga trupi por eliminohen drejtpërdrejt. Duhet të konsumohet mundësisht si meze e lehtë ose pas vaktit.

  1. Produktet e qumështit të cilat janë të pasura me proteina

Produktet e qumështit janë të pasura me proteina të cilat kërkojnë shumë energji nga trupi dhe gjithashtu veprojnë në ngopje. Të konsumohen në mëngjes për të mos u uritur në orën 11:00 ose pasdite në rast të humbjes së energjisë.

  1. Peshku dhe vezët për të shpenzuar energji

Proteinat e pranishme në to janë komponime komplekse të cilat kanë nevojë për shumë energji për t’u asimiluar. Proteinat janë të domosdoshme dhe nxisin termogjenezën e ushqimit (shpenzimi i energjisë i lidhur me tretjen).

  1. Thjerrëzat, burime të proteinave bimore

Të hahen të paktën një herë në javë sepse janë të pasura me fibra dhe kanë një indeks glicemik shumë të ulët (varg 25-30).

  1. Spec i kuq

Njihet për pasurinë e tij me vitaminë C por mbi të gjitha mishi i piperit të kuq përbëhet 90 për qind nga uji, gjë që e bën atë një nga ushqimet më të mira për djegien e yndyrës.

  1. Avokado, e pasur me omega-3

Mishi i tij në thelb është i përbërë nga acide yndyrore të pangopura, kryesisht acid oleik (ai i vajit të ullirit) i cili ruan një nivel optimal të kolesterolit të mirë.

  1. Asparagu, për prebiotikët e tij

Ne e dimë se është diuretik por asparagu ofron edhe inulin, një prebiotik i shkëlqyer i cili do të ushqejë bakteret e florës së zorrëve për një stomak të sheshtë.

  1. Krundet e tërshërës

Ato përmbajnë fibra që do të bllokojnë disa nga lipidet. Krundet e tërshërës promovojnë ngopjen duke mbajtur nivelet e insulinës të qëndrueshme, gjë që ndihmon në largimin e dëshirave për ushqim dhe depozitimin e yndyrës që vjen me të. Të hahet për mëngjes ose si meze e lehtë.

  1. Frutat e kuqe, të pasura me antioksidantë

Frutat e kuqe gjithashtu kanë përbërës që ngadalësojnë asimilimin e disa yndyrave dhe përshpejtojnë zbrazjen e zorrëve.

  1. Kivi, një bombë me vitaminë C

Një frut i vetëm i cili është i mbushur me këtë vitaminë antioksiduese dhe merr pjesë në procesin e prodhimit të energjisë dhe nxit metabolizmin.

  1. Ananasi, pro tretjes

Ananasi i freskët dhe i papërpunuar përmban një enzimë të quajtur bromelain, e cila lehtëson tretjen e proteinave.

  1. Limoni, aleati i mëlçisë

Acidi citrik që përmban nxit transformimin e lipideve dhe proteinave në stomak. Është mirë të konsumohet në mëngjes, rreth 20 minuta para mëngjesit për të aktivizuar sekretimin e tëmthit dhe për të përgatitur kështu mëlçinë për të tretur ushqimin gjatë ditës.

  1. Xhenxhefil, për detoksifikimin

Xhenxhefili përmban rreth 40 përbërës antioksidues dhe rregullon nivelet e sheqerit në gjak.

  1. Kanella, erëza kundër dëshirës

Kanella ndihmon në uljen e niveleve të sheqerit në gjak dhe parandalon shndërrimin e tij në yndyrë. Gjithashtu kufizon dëshirat. Të hahet i spërkatur në vend të sheqerit, në kos të thjeshtë, djathë të bardhë, ëmbëlsira ose drithëra.

  1. Çaji jeshil detoksifikues dhe anti-yndyrë

E keni për veprimin e saj diuretik dhe dobësues. Taninet reduktojnë asimilimin e yndyrës. Alternoni mes çajit jeshil dhe ujit të thjeshtë gjatë gjithë ditës por jo pas orës 16:00 nëse çaji ju prish gjumin.

  1. Kafe për djegie më të mirë të yndyrës

Kafeina në mënyrë natyrale aktivizon djegien e yndyrës. Pini para orës 17:00, pa i kaluar tre filxhanë kafe në ditë. Përtej kësaj, kafeina e tepërt do të rrisë ankthin, stresin dhe nervozizmin, faktorë që nxisin ruajtjen e yndyrës.

  1. Piper i kuq, për të nxitur metabolizmin

Piperi i kuq rrit temperaturën e brendshme të trupit, gjë që nxit metabolizmin. Për ta konsumuar, hidhni mbi supa, gjellë ose salca por me masë (të thumbon)!

  1. Kakao e papërpunuar, kundër lodhjes

Kokrrat e kakaos janë të pasura me magnez kundër stresit dhe teobrominë stimuluese, pa sheqerin që gjendet në çokollatë.

  1. Grejpfrut, për të ulur sheqerin në gjak

Grejpfruti do të ishte po aq efektiv sa një ilaç kundër diabetit për të ulur sheqerin në gjak.

  1. Uthull

Acidi i tij acetik lehtëson tretjen, ndihmon në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak dhe parandalon trupin të grumbullojë yndyrë. Për t’u konsumuar si erëza në sallata ose fillestare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.