20 USHQIME QË DJEGIN YNDYRËN DHE JU NDIHMOJNË NË PROCESIN E DOBËSIMIT
Janë disa ushqime që djegin yndyrë, të cilat gjithashtu ndihmojnë tretjen, ofrojnë ngopje dhe i japin një nxitje metabolizmit tuaj. Një dietë dobësimi duhet të jetë gjithmonë djegëse e yndyrës, duke synuar të na bëjë të humbasim kilogramët e tepërt por pa prekur thelbësoren: masën muskulore e cila siguron një metabolizëm bazë të mirë dhe lëkurë të freskët.
- Mollët
Molla është e pasur me pektinë një fibër të tretshme që bllokon një pjesë të lipideve në stomak. Prandaj, yndyrnat nuk asimilohen nga trupi por eliminohen drejtpërdrejt. Duhet të konsumohet mundësisht si meze e lehtë ose pas vaktit.
- Produktet e qumështit të cilat janë të pasura me proteina
Produktet e qumështit janë të pasura me proteina të cilat kërkojnë shumë energji nga trupi dhe gjithashtu veprojnë në ngopje. Të konsumohen në mëngjes për të mos u uritur në orën 11:00 ose pasdite në rast të humbjes së energjisë.
- Peshku dhe vezët për të shpenzuar energji
Proteinat e pranishme në to janë komponime komplekse të cilat kanë nevojë për shumë energji për t’u asimiluar. Proteinat janë të domosdoshme dhe nxisin termogjenezën e ushqimit (shpenzimi i energjisë i lidhur me tretjen).
- Thjerrëzat, burime të proteinave bimore
Të hahen të paktën një herë në javë sepse janë të pasura me fibra dhe kanë një indeks glicemik shumë të ulët (varg 25-30).
- Spec i kuq
Njihet për pasurinë e tij me vitaminë C por mbi të gjitha mishi i piperit të kuq përbëhet 90 për qind nga uji, gjë që e bën atë një nga ushqimet më të mira për djegien e yndyrës.
- Avokado, e pasur me omega-3
Mishi i tij në thelb është i përbërë nga acide yndyrore të pangopura, kryesisht acid oleik (ai i vajit të ullirit) i cili ruan një nivel optimal të kolesterolit të mirë.
- Asparagu, për prebiotikët e tij
Ne e dimë se është diuretik por asparagu ofron edhe inulin, një prebiotik i shkëlqyer i cili do të ushqejë bakteret e florës së zorrëve për një stomak të sheshtë.
- Krundet e tërshërës
Ato përmbajnë fibra që do të bllokojnë disa nga lipidet. Krundet e tërshërës promovojnë ngopjen duke mbajtur nivelet e insulinës të qëndrueshme, gjë që ndihmon në largimin e dëshirave për ushqim dhe depozitimin e yndyrës që vjen me të. Të hahet për mëngjes ose si meze e lehtë.
- Frutat e kuqe, të pasura me antioksidantë
Frutat e kuqe gjithashtu kanë përbërës që ngadalësojnë asimilimin e disa yndyrave dhe përshpejtojnë zbrazjen e zorrëve.
- Kivi, një bombë me vitaminë C
Një frut i vetëm i cili është i mbushur me këtë vitaminë antioksiduese dhe merr pjesë në procesin e prodhimit të energjisë dhe nxit metabolizmin.
- Ananasi, pro tretjes
Ananasi i freskët dhe i papërpunuar përmban një enzimë të quajtur bromelain, e cila lehtëson tretjen e proteinave.
- Limoni, aleati i mëlçisë
Acidi citrik që përmban nxit transformimin e lipideve dhe proteinave në stomak. Është mirë të konsumohet në mëngjes, rreth 20 minuta para mëngjesit për të aktivizuar sekretimin e tëmthit dhe për të përgatitur kështu mëlçinë për të tretur ushqimin gjatë ditës.
- Xhenxhefil, për detoksifikimin
Xhenxhefili përmban rreth 40 përbërës antioksidues dhe rregullon nivelet e sheqerit në gjak.
- Kanella, erëza kundër dëshirës
Kanella ndihmon në uljen e niveleve të sheqerit në gjak dhe parandalon shndërrimin e tij në yndyrë. Gjithashtu kufizon dëshirat. Të hahet i spërkatur në vend të sheqerit, në kos të thjeshtë, djathë të bardhë, ëmbëlsira ose drithëra.
- Çaji jeshil detoksifikues dhe anti-yndyrë
E keni për veprimin e saj diuretik dhe dobësues. Taninet reduktojnë asimilimin e yndyrës. Alternoni mes çajit jeshil dhe ujit të thjeshtë gjatë gjithë ditës por jo pas orës 16:00 nëse çaji ju prish gjumin.
- Kafe për djegie më të mirë të yndyrës
Kafeina në mënyrë natyrale aktivizon djegien e yndyrës. Pini para orës 17:00, pa i kaluar tre filxhanë kafe në ditë. Përtej kësaj, kafeina e tepërt do të rrisë ankthin, stresin dhe nervozizmin, faktorë që nxisin ruajtjen e yndyrës.
- Piper i kuq, për të nxitur metabolizmin
Piperi i kuq rrit temperaturën e brendshme të trupit, gjë që nxit metabolizmin. Për ta konsumuar, hidhni mbi supa, gjellë ose salca por me masë (të thumbon)!
- Kakao e papërpunuar, kundër lodhjes
Kokrrat e kakaos janë të pasura me magnez kundër stresit dhe teobrominë stimuluese, pa sheqerin që gjendet në çokollatë.
- Grejpfrut, për të ulur sheqerin në gjak
Grejpfruti do të ishte po aq efektiv sa një ilaç kundër diabetit për të ulur sheqerin në gjak.
- Uthull
Acidi i tij acetik lehtëson tretjen, ndihmon në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak dhe parandalon trupin të grumbullojë yndyrë. Për t’u konsumuar si erëza në sallata ose fillestare.
Leave a Reply