OBEZITETI RRIT RREZIKUN E DËSHTIMIT TË ZEMRËS NË MENOPAUZËN E VONSHME

OBEZITETI RRIT RREZIKUN E DËSHTIMIT TË ZEMRËS NË MENOPAUZËN E VONSHME

Obeziteti ka qenë prej kohësh i lidhur me një gamë të gjerë problemesh shëndetësore, duke përfshirë sëmundjet e zemrës, diabetin e tipit 2 dhe një rrezik në rritje të vdekjes së parakohshme. Tani një studim i ri sugjeron se mbipesha lidhet gjithashtu me një rrezik të shtuar të dështimit të zemrës tek gratë që kalojnë menopauzën më vonë se zakonisht.

Gratë kalojnë në menopauzë kur ndalojnë menstruacionet, një proces që normalisht fillon midis moshës 45 dhe 55 vjeç. Menopauza e hershme më parë ka qenë e lidhur me një rrezik në rritje të dështimit të zemrës, i cili diagnostikohet kur zemra nuk mund të pompojë më gjak të pasur me oksigjen. në pjesën tjetër të trupit.

“Ne kishim pritur që efekti i obezitetit në rrezikun e dështimit të zemrës do të ishte më i madhi tek gratë që kishin përjetuar menopauzë të hershme. Kjo nuk ishte kështu. Efektet e dëmshme të obezitetit në rrezikun e dështimit të zemrës ishin më të mëdha në mesin e grave që përjetuan menopauzë të vonë,”,” tha autori kryesor i studimit Dr. Imo A. Ebong.

Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, trupi i një gruaje prodhon më pak estrogjen dhe progesteron pas menopauzës, ndryshime që mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare duke përfshirë dështimin e zemrës.

Për studimin aktual, studiuesit analizuan të dhënat e 4,441 grave që ishin mesatarisht 64 vjeç dhe kaluan në menopauzë në një moshë mesatare 47 vjeç. Asnjë prej tyre nuk kishte dështim të zemrës kur iu bashkuan studimit. Gjatë një periudhe mesatare të ndjekjes prej 16.5 vjetësh, gjithsej 903 gra zhvilluan dështim të zemrës.

Deri në fund të ndjekjes, gratë ishin zakonisht mbipeshë, me një indeks mesatar të masës trupore (BMI) prej 28.8. Sipas Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, për të rriturit, një BMI prej 18.5 deri në 24.9 konsiderohet një peshë e shëndetshme, një BMI prej 25 deri në 29.9 konsiderohet mbipeshë dhe një BMI prej 30 ose më i lartë konsiderohet obez.

Çdo rritje prej gjashtë njësi në BMI u shoqërua me një rrezik të dyfishuar të dështimit të zemrës tek gratë që kaluan menopauzën vonë, në moshën 55 vjeç ose më të vjetër, thanë studiuesit më 19 prill në Journal of the American Heart Association.

Rritje të ngjashme në BMI ishin të lidhura me një rrezik 39 për qind më të lartë të dështimit të zemrës për gratë që kaluan menopauzën herët – para moshës 45 vjeç – dhe një rrezik 33 për qind më të madh për gratë që filluan menopauzën midis 45 dhe 49.

Burimi Everyday Health

Leave a Reply

Your email address will not be published.