8 ARSYE PSE NJERËZIT, KRYESISHT GRATË QËNDROJNË NË MARRËDHËNIE TOKSIKE

8 ARSYE PSE NJERËZIT, KRYESISHT GRATË QËNDROJNË NË MARRËDHËNIE TOKSIKE

Derisa nuk jeni në një marrëdhënie toksike dhe të ndiheni të mbërthyer në të për çfarëdo arsye, nuk do ta kuptoni kurrë pse njerëzit qëndrojnë në marrëdhënie të këqija. Jeta nuk është gjithmonë bardh e zi. E vërteta është se secili prej nesh ka rrugën tonë të jetës.

Psikologët shpjegojnë 8 arsyet pse njerëzit, në të shumtën e rasteve gratë qëndrojnë në marrëdhënie toksike.

  1. Ata janë të lidhur financiarisht me atë person.

Pasi të kaloni me dikë një kohë të gjatë në marrëdhënie do të filloni të lidhni jetën tuaj së bashku. Njerëzit blejnë shtëpi së bashku, fillojnë biznese së bashku dhe ndërtojnë një jetë financiare së bashku. Mund të tingëllojë e çuditshme për dikë që ose nuk është i shqetësuar për këtë ose që nuk e ka përjetuar kurrë këtë por në shumë raste do të ishte aq e dëmshme të prishësh marrëdhënien saqë njerëzit zgjedhin të qëndrojnë së bashku.

  1. Ata kanë fëmijë së bashku.

Kjo është një nga arsyet më të zakonshme që njerëzit qëndrojnë në marrëdhënie të këqija. Në fillim marrëdhënia është e shkëlqyer dhe gjërat po shkojnë mirë. Të dy njerëzit kanë fëmijë së bashku dhe me rritjen e tyre marrëdhënia përkeqësohet. Në vend që të largohen ata zgjedhin të qëndrojnë së bashku për fëmijët e tyre.

  1. Kanë frikë të mbeten vetëm.

Frika është një motivues i madh. Shumë njerëz kanë frikë të jenë vetëm. Ose nuk kanë qenë kurrë vetëm ose kanë pasur gjithmonë dikë në jetën e tyre. Vetë mendimi për të qenë vetëm i tmerron aq shumë, saqë zgjedhin të qëndrojnë me dikë që nuk është i duhuri për ta.

  1. Ata besojnë se personi do të ndryshojë.

Një arsye tjetër kryesore pse njerëzit qëndrojnë me personin e gabuar ose me dikë që u shkakton dëm ose dhimbje është sepse ata duan të shohin më të mirën tek ai person. Ata besojnë se ai person do të ndryshojë dhe do të bëjë më mirë prej tyre dhe ata janë në rregull me pritjen e asaj dite që do të vijë.

  1. Ata u rritën në një dinamikë familjare toksike.

Kur rriteni në një mjedis toksik mësoheni me atë dinamikë. Pastaj, kur përfundoni me dikë abuziv ose thjesht jo të mirë për ju, ju e pranoni sjelljen sepse është ajo që është normale për ju.

  1. Ata nuk besojnë se meritojnë më mirë.

Ekziston një thënie e vjetër që thotë diçka si: “Ne e pranojmë dashurinë që besojmë se e meritojmë”. Fatkeqësisht kjo është e vërtetë për shumë njerëz që nuk besojnë se meritojnë të trajtohen me dashuri dhe respekt. Pra ata pranojnë abuzimin, manipulimin dhe pabesinë.

  1. Ata kanë frikë se çfarë do të mendojnë të tjerët.

Shumë njerëz qëndrojnë në martesa të këqija sepse nuk duan që njerëzit të mendojnë ndonjë gjë të keqe për to. Për ta, prishja e gjërave do të thotë se ata dështuan kështu që ata qëndrojnë në dinamikën e keqe.

  1. Ata janë të varur nga ky person.

Ndonëse nuk është aq tipike sa dikur, ka ende njerëz që hyjnë në një marrëdhënie dhe bëhen nëna ose bashkëshorte që qëndrojnë në shtëpi. Burrat e tyre shkojnë në punë dhe në shumë aspekte, gruaja (dhe në disa raste burri) qëndron në shtëpi dhe është e varur financiarisht nga partneri i tyre. Të tjerët mund të thonë: “Pse ajo nuk largohet?” por në mendjen e saj, ajo nuk mundet. Ka mënyra të tjera sigurisht për të qenë të varur nga dikush.

Burimi: Awarness act

Leave a Reply

Your email address will not be published.