MËSONI 7 EFEKTET ANËSORE QË MUND TË KENI NËSE ANASHKALONI DARKËN GJATË DIETËS

MËSONI 7 EFEKTET ANËSORE QË MUND TË KENI NËSE ANASHKALONI DARKËN GJATË DIETËS

Një studim i botuar në Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism of the Endocrine Society thotë se regjimi i “një mëngjesi të bollshëm dhe një darke të lehtë” mund t’ju ndihmojë të qëndroni në formë dhe të mirë. Mund të parandalojë gjithashtu mbipeshën dhe sheqerin e lartë në gjak.

Çfarë ndodh kur anashkaloni darkën për të humbur peshë?

Është bërë një tendencë që të lidhim anashkalimin e vakteve me humbjen e peshës por nëse doni të keni një trup të shëndetshëm do t’ju duhet ta vini në dyshim këtë qasje.

Sipas Dr Gopal 7 efekte anësore të anashkalimit të darkës janë:

  1. Nivelet e energjisë do të ulen

Kjo është mjaft e qartë. Kaloritë e ulëta do të thotë se trupi juaj ka më pak energji për të mbajtur organizmin në punë. Mungesa e kalorive të mjaftueshme do t’ju bëjë të rraskapitur.

  1. Mund të ndikojë në shenjat e brendshme të urisë së trupit tuaj

Lëshimi i hormonit të leptinës i thotë trupit tuaj që të ndalojë së ngrëni kur jeni të ngopur ndërsa hormoni ghrelin ju bën të ditur kur jeni të uritur. Këto hormone nuk do të funksionojnë siç duhet nëse vendosni të injoroni shenjat e urisë.

  1. Dëshira serioze për sheqer dhe karbohidrate

Dëshirat e forta janë pasojë e injorimit të shenjave të urisë dhe niveleve të ulëta të sheqerit në gjak. Do të filloni të dëshironi më shumë sheqer dhe karbohidrate pasi që të dyja njihen për dhënien e shpërthimeve të shpejta të energjisë ndërsa ju po e bëni trupin tuaj të kënaqet me minimumin.

  1. Tretje jo e rregullt

Kalimi i darkës mund të çojë në nauze, diarre apo edhe kapsllëk. Ju mund të bini në një rreth vicioz të anashkalimit të vakteve dhe më pas të ngrënit të tepruar.

  1. Rrezik i lartë i çrregullimeve të të ngrënit

Njerëzit që kalojnë vaktet janë më të prekshëm ndaj çrregullimeve të të ngrënit. Ata rrisin rrezikun e tyre për të pasur çrregullime si anoreksia, bulimia, apo edhe ortoreksia.

  1. Efektet në ciklin tuaj të gjumit

Kapërcimi i darkës mund të ndikojë në ciklin tuaj të gjumit në një masë të tillë që mund t’ju mungojë gjumi. Mungesa e gjumit mund të ketë efekte negative në imunitetin, disponimin, energjinë dhe metabolizmin tuaj.

  1. Mund të përjetoni ankth

Ata që shpesh përpiqen të anashkalojnë darkën mund të zhvillojnë një zakon të të ngrënit gjatë natës, me shumë mundësi që përbëhet nga ushqime të padëshiruara. Për më tepër, ngrënia e ushqimeve të padëshiruara rrit nivelet e kortizolit (hormoni i stresit) në trup, gjë që rrit rrezikun e problemeve të shëndetit mendor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.