SI NDIKON NDOTJA E AJRIT NË SHËNDETIN E GRAVE

SI NDIKON NDOTJA E AJRIT NË SHËNDETIN E GRAVE?

Sipas një studimi të ri të botuar në Proceedings of the National Academy of Sciences, grimcat toksike në ajrin e ndotur që thithim mund të transportohen nga mushkëritë në tru përmes qarkullimit të gjakut. Kjo mund të shkaktojë çrregullime të trurit dhe dëmtime neurologjike.

Ka pasur disa studime në të kaluarën duke cituar se ndotja e ajrit mund të rrisë ndjeshëm rrezikun e çrregullimeve neurologjike, duke përfshirë sëmundjen e Parkinsonit, sëmundjen e Alzheimerit dhe lloje të tjera të demencës. Megjithatë, ekspertët nga Universiteti i Birminghamit dhe institucionet kërkimore në Kinë të cilët kryen studimin, kanë zbuluar tani një rrugë të drejtpërdrejtë të përdorur nga grimcat e imta të thithura përmes qarkullimit të gjakut. Gjetjet e reja tregojnë se grimcat e ajrit të ndotur mund të qëndrojnë më gjatë në tru sesa në organet e tjera kryesore metabolike.

Ndotja e ajrit besohet se ka një ndikim të drejtpërdrejtë në shtresat vulnerabël të shoqërisë, veçanërisht gratë dhe fëmijët. Për shkak të mungesës së objekteve bazë të kujdesit shëndetësor dhe informacionit thelbësor, gratë priren të jenë më të rrezikuara në krahasim me burrat kur bëhet fjalë për pasojat mjedisore.

Sëmundjet e frymëmarrjes janë vetëm një nga pasojat negative të ndotjes së ajrit tek gratë. Grimcat toksike mund të dëmtojnë shëndetin riprodhues dhe kardiovaskular. Jo vetëm kjo, por mund të ndikojë në sistemin endokrin, duke shkaktuar çrregullime hormonale. Cilësia e keqe e ajrit mund të ndikojë edhe në shëndetin mendor të grave në planin afatgjatë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.