STUDIMET VËRTETOJNË SE NJË SASI E KONSIDERUESHME E TOKSINAVE VIJNË PIKËRISHT NGA KËPUCËT

STUDIMET KANË KONSTATUAR SE NJË SASI E KONSIDERUESHME E TOKSINAVE VIJNË PIKËRISHT NGA KËPUCËT

Në traditën tone praktikohet zbathja e këpucëve kur futemi në shtëpi. Studiuesit nga Universiteti i Indianapolis duke ekzaminuar ndotësit brenda shtëpive, zbuluan se një sasi e konsiderueshme e toksinave vijnë pikërisht nga këpucët, kështu që ata rekomandojnë që të vishni dhe hiqni këpucët jashtë shtëpisë dhe të mos i vishni kurrë mbi pragun.

“Ne jemi kimistë mjedisorë që kemi kaluar një dekadë duke ekzaminuar mjedisin e brendshëm dhe ndotësit ndaj të cilëve njerëzit janë të ekspozuar në shtëpitë e tyre. Shkenca anon drejt kësaj të fundit. “Është më mirë të lini pisllëkun tuaj në derë,” i thanë ata CNN.

Njerëzit shpenzojnë deri në 90% të kohës së tyre brenda, kështu që pyetja nëse duhet të veshin këpucë në shtëpi apo t’i sjellin ato në hapësirë nuk është e parëndësishme. Zakonisht fokusi është në mjedisin e jashtëm për shkak të rrezikut të tokës, cilësisë së ajrit dhe mjedisit. Megjithatë, ka një interes në rritje të rregullatorëve për çështjen e cilësisë së ajrit të brendshëm.

Gjërat që grumbullohen në shtëpinë tuaj përfshijnë më shumë sesa thjesht pluhur dhe papastërti nga njerëzit dhe kafshët shtëpiake që hidhen tutje. Rreth një e treta e saj është ose nga jashtë ose është futur e ngjitur në thembra të këpucëve. Disa nga mikroorganizmat e pranishëm në këpucë dhe në dysheme janë patogjenë rezistent ndaj ilaçeve, duke përfshirë agjentët infektivë spitalorë (mikrobet) që janë të vështira për t’u trajtuar. Kjo lidhje flet për prioritetin për t’u siguruar që lënda nga mjedisi juaj i jashtëm të qëndrojë aty. Lënia e këpucëve në shtrojë gjithashtu lë patogjenë potencialisht të dëmshëm atje.

Të gjithë e dimë se parandalimi është shumë më i mirë se kurimi dhe heqja e këpucëve në derë është një aktivitet parandalues bazë dhe i lehtë për shumë prej nesh, ndaj ekspertët theksojnë se heqja dhe veshja e këpucëve jashtë shtëpisë mbron shëndetin tuaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.