VEÇORIA E PERSONALITETIT QË JU BËN MË TË SHËNDETSHËM, THOTË SHKENCA

VEÇORIA E PERSONALITETIT QË JU BËN MË TË SHËNDETSHËM, THOTË SHKENCA

Sipas një hulumtimi në revistën Psychoneuroendocrinology, ekstrovertët,  perosnat që janë natyrshëm më llafazan, energjikë dhe këmbëngulës, kanë më shumë gjasa të kenë sistem të fortë imunitar. Në anën e kundërt, studiuesit zbuluan se njerëzit që identifikoheshin në mënyrë alternative si të ndërgjegjshëm ose të kujdesshëm kishin sistemin imunitar më të dobët. Ju do të mendonit se do të ishte e kundërta.

Në studim, pjesëmarrësve iu dha një test gjaku dhe një kuiz personaliteti për të matur pesë tipare të ndryshme.

Ata me një personalitet më entuziast dhe largues kishin rritur gjenet pro-inflamatore në qelizat e bardha të gjakut, të cilat ndihmojnë në luftimin e sëmundjeve inflamatore si sëmundja celiac, sindroma e zorrës së irrituar dhe astma. Individët e ndërgjegjshëm, nga ana tjetër, panë gjene më të larta inflamatore dhe sisteme imunitare më të komprometuara. Pyes veten pse mund të jetë kjo?

Studiuesit mendojnë se meqenëse ekstrovertët janë më socialë dhe për këtë arsye zakonisht ekspozohen ndaj më shumë njerëzve, sistemi i tyre imunitar është bërë më i fortë për të luftuar infeksionet.

Megjithatë, të jesh i kujdesshëm nuk është gjithmonë një gjë e keqe veçanërisht kur bëhet fjalë për shëndetin tënd.

Plus, individët më introvertë mund të përfitojnë nga koha e vetmuar në mënyra të tjera, si të bëhen më të vetë-mjaftueshëm, të kuptojnë veten më mirë dhe të jenë më krijues. Tipare të tjera që zakonisht shihen si negative mund të kenë gjithashtu një ndikim të shëndetshëm. Sipas një studimi gjerman të vitit 2013, pesimistët mund të jetojnë 10 vjet më shumë se ata që shohin gjithmonë anën e mirë. Dhe të qenit nervoz në një takim të madh (siç janë zakonisht introvertët) mund të prodhojë adrenalinë për t’ju dhënë energji dhe fokus. Kështu që herën tjetër që do të keni një takim, bëni disa ushtrime të frymëmarrjes dhe thuaji vetes se nuk ka asgjë për t’u shqetësuar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.