YNDYRA NË BARK TEK GRATË PROBLEM SHQETËSUES. SI TA LARGONI ATË?

YNDYRA NË BARK TEK GRATË PROBLEM SHQETËSUES. SI TA LARGONI ATË?

Çfarë tregon beli juaj për shëndetin tuaj? Zbuloni pse dhjami i barkut është më i zakonshëm pas menopauzës, rreziku që paraqet dhe çfarë të bëni?

Shpesh diskutohet mes grave tema e barkut dhe si me kalimin e viteve akumulon yndyrat në këtë zonë. Zgjerimi i vijës së belit ndonjëherë konsiderohet si çmim i plakjes. Për gratë kjo mund të jetë e vërtetë veçanërisht  pas menopauzës kur yndyra e trupit ka tendencë të zhvendoset në bark.

Hulumtimet tregojnë se dhjami i barkut mbart gjithashtu rreziqe serioze për shëndetin.

Pesha juaj përcaktohet kryesisht nga tre faktorë kryesorë:

  • Sa kalori konsumoni gjatë ditës;
  • Sa kalori digjni përmes ushtrimeve të përditshme;
  • Mosha juaj;

Nëse hani shumë dhe ushtroni shumë pak ka të gjasa të keni peshë të tepërt duke përfshirë yndyrën e barkut. Masa e muskujve gjithashtu mund të zvogëlohet pak me moshën ndërsa yndyra rritet. Humbja e masës muskulore zvogëlon shkallën me të cilën trupi juaj përdor kalori, gjë që mund ta bëjë më sfiduese ruajtjen e një peshe të shëndetshme.

Shumë gra gjithashtu vërejnë shtimin e yndyrës së barkut ndërsa rriten edhe nëse nuk shtojnë peshë. Kjo mund të ndodh për shkak të një rënies së nivelit të estrogjenit i cili duket se ndikon në vendin ku yndyra shpërndahet në trup.

Tendenca për të fituar ose mbajtur peshë rreth belit mund të ketë gjithashtu një komponent gjenetik.

Pse dhjami i barkut është më i thellë se lëkura?

Problemi me yndyrën e barkut është se nuk kufizohet vetëm në shtresën shtesë të mbushjes që ndodhet pikërisht poshtë lëkurës (dhjami nënlëkuror). Ai gjithashtu përfshin yndyrën viscerale e cila shtrihet thellë brenda barkut tuaj, duke rrethuar organet tuaja të brendshme. Edhe pse yndyra nënlëkurore paraqet shqetësime kozmetike, yndyra e brendshme është e lidhur me probleme shumë më të rrezikshme shëndetësore, duke përfshirë:

  • Sëmundjet e zemrës;
  • Diabeti i tipit 2;
  • Presioni i lartë i gjakut;
  • Kolesteroli jonormal;
  • Probleme me frymëmarrjen;

Hulumtimet gjithashtu e lidhin yndyrën e barkut me një rrezik të shtuar të vdekjes së parakohshme pavarësisht nga pesha e përgjithshme. Në fakt, disa studime kanë zbuluar se edhe kur gratë konsideroheshin në një peshë normale bazuar në matjet standarde të indeksit të masës trupore (BMI), një bel i madh rrit rrezikun e vdekjes nga sëmundjet kardiovaskulare.

Si ta largoni yndyrën në bark?

Për të luftuar yndyrën e barkut krahas ushtrimeve ju duhet:

Hani ushqim të shëndetshëm.

Përqendrohuni në ushqimet me bazë bimore të tilla si frutat, perimet dhe drithërat dhe zgjidhni burime të pakta të proteinave dhe produkteve të qumështit me pak yndyrë. Kufizoni sheqerin e shtuar dhe yndyrat e ngopura të cilat gjenden në mish dhe në produktet e qumështit me shumë yndyrë, si djathi dhe gjalpi. Në vend të kësaj, zgjidhni sasi të moderuara të yndyrave të pangopura që gjenden në peshk, arra dhe disa vajra bimore.

Zëvendësoni pijet me sheqer.

Në vend të kësaj, pini ujë ose pije me ëmbëlsues artificial. Mbani nën kontroll sasitë. Edhe kur jeni duke bërë zgjedhje të shëndetshme kaloritë shtohen. Në shtëpi, zvogëloni madhësinë e porcioneve tuaja.

Përfshini aktivitetin fizik në rutinën tuaj të përditshme.

Për shumicën e të rriturve të shëndetshëm, Departamenti i Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore rekomandon aktivitet aerobik të moderuar, si ecja e shpejtë për të paktën 150 minuta në javë ose aktivitete të forta aerobike, si vrapimi për të paktën 75 minuta në javë.

Nëse përdorni një numërues hapash mbani mend se nevojiten mesatarisht 10,000 hapa në ditë për të parandaluar shtimin në peshë. Disa studime tregojnë se mund të duhen 15,000 hapa në ditë për të parandaluar rikthimin e peshës pas humbjes së konsiderueshme të peshës.

Ushtrimet e stërvitjes së forcës gjithashtu rekomandohen të paktën dy herë në javë. Nëse dëshironi të humbni peshë ose të përmbushni qëllime specifike të fitnesit, mund t’ju duhet të ushtroheni më shumë.

Për të humbur yndyrën e tepërt dhe për të mos u rikthyer, synoni humbje peshe të ngadaltë dhe të qëndrueshme.

Leave a Reply

Your email address will not be published.