TË DASHUROSH ËSHTË PROCES FILLESTAR I DASHURISË

TË DASHUROSH ËSHTË PROCES FILLESTAR I DASHURISË

Psikologët kanë shpjeguar se si të dashurohesh dallon nga dashuria, pse nuk duhet të zgjasësh artificialisht ndjenjën e të dashuruarit dhe si të ruash një marrëdhënie të gjatë dhe të shëndetshme me partnerin. Sipas neuropsikologes Julia Punjina, është e rëndësishme të kuptojmë se të biesh në dashuri dhe të duash janë gjëra të ndryshme.

“Dashuria konsiderohet një ndjenjë, dhe të dashurosh është faza fillestare e atij procesi që mund të kthehet në dashuri ose mund të përfundojë në atë fazë. Kjo do të thotë, është një grup emocionesh të ndryshme, reagime fiziologjike dhe psikologjike, një lloj kokteji euforik i përkohshëm”, tha Punjina.

Sipas saj, të dashurosh është një dukuri e përkohshme dhe nuk ndodh rastësisht.

“Është një lëkundje shumë e fortë emocionale dhe psikofizike, sepse njeriu është i bukur kur është pranë personit me të cilin është dashuruar, por ndjehet edhe keq kur nuk është pranë tij. Është një periudhë e ndërgjegjes dhe fiziologjisë së paqëndrueshme, të ndryshuar. Kjo gjendje nuk mund të zgjasë shumë. Natyra nuk e ka shpikur një mekanizëm të tillë, nuk është mirë për ne. Do të ishte e rrezikshme për shëndetin tonë të jemi në këtë gjendje të çekuilibruar për një kohë të gjatë”, shpjegon mjekja.

Psikologia Olga Batuyeva shtoi se periudha e rënies në dashuri është gjithashtu karakteristike për faktin se një person është i prirur të idealizojë të dashurin.

“Projeksionet luajnë një rol të madh sepse ne shohim tek një njeri atë që na kujton personin që jemi të dashuruar. Pastaj kemi një iluzion në kokën tonë dhe një foto të partnerit tonë. Më pas takojmë një person të ngjashëm me këtë përshkrim dhe në fillim nuk dashurohemi me një person real por me atë projeksion”, tha Batujeva.

Kjo është arsyeja pse psikologët pajtohen se është shumë më mirë kur të biesh në dashuri të kthehet në një ndjenjë më të pjekur. Kur është e mundur të pranosh dhe duash një person ashtu siç është, dhe jo një imazh ideal të një personi që nuk do të korrespondojë me realitetin. Batuyeva theksoi gjithashtu se është e mundur të ruash pasionin dhe kiminë në marrëdhënie.

“Pasioni është si zjarri, nëse nuk e ndez, nuk do të ndizet vetvetiu. Prandaj është e rëndësishme të organizoni darka të përbashkëta në një atmosferë të këndshme apo udhëtime që do t’ju sjellin kënaqësi dhe emocione”, tha mjekja.

Është e rëndësishme të keni interesa, vlera dhe qëllime të mbivendosura kur ndërtoni marrëdhënie të gjata dhe serioze.

“Nuk ka nevojë që askush të hamendësojë se çfarë dëshiron personi pranë tyre. Ju duhet të flisni për këtë me partnerin tuaj, jo të fantazoni dhe imagjinoni. Duhet të pranojmë njeriun me të gjitha të metat dhe virtytet e tij, të sqarojmë të gjitha mosmarrëveshjet dhe të biem dakord për gjithçka”, thekson psikologja .

Leave a Reply

Your email address will not be published.