BURRAT KANË MË SHUMË GJASA TË VDESIN NGA RRITJA E TEMPERATURAVE GJATË VERËS

BURRAT KANË MË SHUMË GJASA TË VDESIN NGA RRITJA E TEMPERATURAVE GJATË VERËS

Burrat kanë më shumë gjasa të vdesin nga rritja e temperaturave gjatë verës. Edhe vetëm një rritje prej një gradë Celsius mbi nxehtësinë e zakonshme sezonale mund të shkaktojë rreth katër për qind më shumë vdekje kardiovaskulare. Rreziku duket të jetë vetëm te meshkujt, thotë një studim i ri në BMJ Open, shkruan The Sun.

Studimet e mëparshme kishin zbuluar se periudhat e motit të ngrohtë kishin përkuar me rritje të vdekjeve dhe pacientëve me probleme kardiovaskulare. Por nuk kishte pasur studime specifike të moshave në lidhje me këtë, kështu që një ekip nga Universiteti i Torontos shqyrtoi vdekjet midis njerëzve të moshës 60-69 vjeç. Ata përdorën të dhëna nga Zyra për Statistikat Kombëtare ku një vdekje kardiovaskulare u shënua midis qershorit dhe korrikut midis 2001 dhe 2015. Ekipi zgjodhi Anglinë dhe Uellsin sepse valët e të nxehtit në Mbretërinë e Bashkuar janë më të shpeshta dhe më intensive gjatë këtyre muajve, dhe ata gjithashtu mund të studiojnë ngjarjet meteorologjike krahas saj. Ata përdorën gjithashtu informacione të ngjashme nga të dhënat e SHBA-së për King County, Washington, i cili ka një klimë të ngjashme, por kjo përfshinte vetëm burrat.

Rezultatet treguan se midis 2001 dhe 2015, kishte 39,912 vdekje nga CVD (68.9 për qind meshkuj) të regjistruara në Angli dhe Uells dhe 488 vdekje në King County. Në Angli dhe Uells, një rritje prej një gradë Celsius në temperaturën e zakonshme gjatë natës së verës u shoqërua me një rritje prej 3.1 për qind të rrezikut të vdekshmërisë nga sëmundjet kardiovaskulare te meshkujt e moshës 60-64 vjeç, por jo tek meshkujt e moshuar apo tek grup moshat femra. Në King County, një rritje prej 1°C u shoqërua me një rritje prej 4.8 për qind të rrezikut të vdekshmërisë nga sëmundjet kardiovaskulare në mesin e atyre meshkujve të moshës 65 vjeç e poshtë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.