A EKZISTON DIFERENCA IDEALE NË MOSHË MIDIS PARTNERËVE?

A EKZISTON DIFERENCA IDEALE NË MOSHË MIDIS PARTNERËVE?

Njerëzit zakonisht pyesin veten nëse ekziston një hendek ideal i moshës midis partnerëve dhe nëse disa dallime janë të ekzagjeruara.

Pyetja se ku qëndrojnë kufijtë e një marrëdhënieje të pranueshme shoqërore nuk është çështje opinioni, ato janë të përcaktuara qartë.

Me sa duket ekziston një formulë për llogaritjen e diferencës së moshës “të pranueshme shoqërore” midis partnerëve romantikë dhe quhet “rregulli i shtatë”.

Rregulli sugjeron që personi më i ri në një lidhje duhet të jetë më i vjetër se gjysma e moshës së personit të moshuar plus shtatë vjet.

Për shembull, në rastin e një partneri më të vjetër 30 vjeç, minimumi i pranueshëm shoqëror është një partner më i ri se 22 vjetë, ndërsa dikush që është 50 vjeç do duhej të ishte me një partner jo më të ri se 32 vjeç.

Martesat dhe marrëdhëniet me dallimet në moshë janë gjithnjë e më pak tabu, dhe teoria e gjysmës së moshës plus shtatë si e pranueshme nga shoqëria u ekzaminua nga shkencëtarët Bram Bunk dhe Douglas Kenrick.

“Rregulli ju ndihmon të qëndroni brenda një game moshe që do të sigurojë interesa të përbashkëta me partnerin tuaj dhe ndoshta komunikim më të mirë”, thotë eksperti i marrëdhënieve David Bennett.

Ekspertja e marrëdhënieve Carol Roderick thotë se ajo nuk i këshillon klientët të ndjekin verbërisht rregullin, por ‘i inkurajon ata të mendojnë me kujdes për kufijtë e sipërm dhe të poshtëm të moshës, veçanërisht në faqet dhe aplikacionet e takimeve’.

Ai beson se respektimi për kufizimet është më pak i nevojshëm kur takoni dikë personalisht, pasi zakonisht jeni në një pozicion më të mirë për të vlerësuar pjekurinë, vitalitetin dhe synimet e dikujt në të njëjtën kohë kur zbuloni moshën e tyre.

“Pjesa më e rrezikshme e takimit me dikë dukshëm më të ri ose më të vjetër se ju është se ju mund të keni shumë gjëra të përbashkëta tani, por pesë vjet nga tani, ndryshimet në qëllimet dhe stilin e jetës tuaj mund të zmadhohen”, thekson Roderik.

Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se një studim i vitit 2014 në revistën “Social Science Research Netëork” zbuloi se sa më i madh të jetë hendeku në moshë, aq më shumë ka gjasa që një çift të divorcohet.

Çiftet me një hendek moshe pesëvjeçare kishin 18 përqind më shumë gjasa për t’u divorcuar dhe shkalla e divorcit u hodh në 39 përqind me një diferencë moshe prej dhjetë vjetësh dhe 95 përqind me një hendek 20 vjeçar.

Pra, megjithëse nuk keni nevojë t’i ndiqni plotësisht rregullat, ato mund t’ju ndihmojnë të drejtoheni drejt dikujt me të cilin mund të krijoni një marrëdhënie më të qëndrueshme.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.