PO TË NDËRTOHEJ SOT PIRAMIDA E KEOPSIT DO TË SHPENZOHESHIN 5 MILIARDË DOLLARË, THONË EKSPERTËT

PO TË NDËRTOHEJ SOT PIRAMIDA E KEOPSIT DO TË SHPENZOHESHIN 5 MILIARDË DOLLARË, THONË EKSPERTËT

Piramidat egjiptiane janë një trashëgimi e rëndësishme arkitekturore historike e vendit, duke tërhequr turistë dhe eksplorues nga e gjithë bota. Por ekspertët vendosën të llogarisin se sa do të kushtonte ndërtimi i një strukture të tillë në kohët moderne. Në vitin 2012, arkitektët filluan të llogarisin se sa do të duhej të investonin në ndërtimin e një “ndërtese” të tillë sot. Për këtë janë marrë parasysh dimensionet e strukturave, materialet e përdorura dhe nuanca të tjera.

Piramida e Keopsit, e njohur gjithashtu si Piramida e Madhe e Gizës, u përdor si shembull. Sipas historianëve, ajo është ndërtuar rreth 4500 vjet më parë. Në momentin e përfundimit të punës, lartësia e strukturës arriti në 146 metra. Nën ndikimin e një sërë faktorësh, përfshirë edhe ata natyrorë, shifra ka ndryshuar në 138 metra. Piramida u ndërtua duke përdorur 2.3 milionë gurë, secili me peshë rreth 3 tonë. Masa totale e strukturës vlerësohet nga ekspertët në 6.5 milion ton. Ndërtimi zgjati të paktën 20 vjet, megjithëse afatet ndryshojnë.

Jean-Pierre Houdin, një arkitekt nga Franca është i bindur se është mjaft e mundur të ndërtohet një piramidë kaq e madhe tani, megjithëse kjo nuk është një detyrë e lehtë. Për këtë do të përfshiheshin lloje moderne të pajisjeve, duke përfshirë një vinç. Për shkak të lartësisë së strukturës maja do të ishte ngritur duke tërhequr helikopterë. Ato tani përdoren në mënyrë aktive gjatë ndërtimit të rrokaqiejve dhe urave. Me mjete moderne, procesi do të zgjaste rreth pesë vjet. Do të duheshin deri në 2000 specialistë për të tërhequr që është një shifër mjaft modeste në krahasim me numrin e njerëzve të përfshirë në ndërtimin e piramidave në Egjiptin e lashtë. Duke marrë parasysh koston e materialeve, punëtorëve dhe gjërave të tjera të nevojshme, nisma do të kushtonte rreth 5 miliardë dollarë. Një kosto e tillë nuk është krejtësisht e tepruar. Për shembull, Qendra Botërore e Tregtisë në Manhatan vlen 4 miliardë dollarë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.