SHTATZËNAT DHE TË SËMURËT KRONIK TË LIROHEN NGA PUNA, FËMIJËT TË MOS DALIN JASHTË, REKOMANDON MSH PËR FAZËN PORTOKALLI

SHTATZËNAT DHE TË SËMURËT KRONIK TË LIROHEN NGA PUNA, FËMIJËT TË MOS DALIN JASHTË, REKOMANDON MSH PËR FAZËN PORTOKALLI

Autoritetet shëndetësore rekomandojnë që Komunat, Kryqi i Kuq dhe qendrat për punë sociale të ofrojnë ndihmë për të moshuarit dhe kategoria e ndjeshme e popullatës.

Ministria e Punës dhe Punës Sociale kërkoi nga punëdhënësit dhe punonjësit në kopshte të respektojnë masat e rekomanduara nga organet shëndetësore si dhe nga Inspektorati Shtetëror i Punës kontrolle më të shpeshta dhe të shtuara.

Nga nesër deri të dielën shtatzënat dhe të sëmurët kronikë duhet të jenë të lirë nga puna dhe fëmijët të mos dalin jashtë nga ora 11:00 deri në orën 17:00, rekomandon Ministria e Shëndetësisë pas paralajmërimeve të DPHM-së për fazën portokalli si shkak i temperaturave të larta të cilat kaplojnë vendin në katër ditët e ardhëshme (nga 21 deri më 24 Korrik).

Faza portokalli do të jetë në të gjitha qarqet e vendit dhe rekomandimet e Ministrisë për mbrojtjen e qytetarëve nga vala e të nxehtit janë:

  • Përjashtim nga detyrimet e punës për grupet më të rrezikuara të popullsisë, si – gratë shtatzëna dhe të sëmurët kronikë;
  • Në ambientet e kujdesit për fëmijët (kopshtet), nuk duhet të praktikohet aktiviteti fizik dhe fëmijët nuk duhet të nxirren jashtë në mes të orës 11:00 dhe 17:00;
  • Njësitë e vetëqeverisjes lokale, Kryqi i Kuq dhe Qendrat për Çështje Sociale në rajonet e prekura nga vala e të nxehtit do të ofrojnë ndihmë për të moshuarit, të pafuqishmit dhe të pastrehët.
  • Duke pasur parasysh faktin se disa procese të rrezikshme prodhimi dhe teknologjike mund të përbëjnë një rrezik shtesë për shëndetin e punëtorëve të ekspozuar, punëdhënësve u kujtohet detyrimi për të respektuar rregulloret ligjore në këtë fushë.
  • Krahas këtyre rekomandimeve, autoritetet shëndetësore kujtojnë se në ditët jashtëzakonisht të nxehta të periudhës së verës është e nevojshme të kaloni më shumë kohë në dhoma të mbyllura dhe me ajër të kondicionuar dhe nëse duhet të dilni jashtë, bëni pushime në hije.
  • Qytetarët duhet të veshin rroba të ndezura dhe të lehta, si dhe të mbajnë syze dhe kapele kur ekspozohen në rrezet direkte të diellit, ndërsa kur bëjnë banjë dielli të aplikojnë krem ​​me faktor mbrojtës të lartë.
  • Përsa i përket të ushqyerit, rekomandohet të hahet një sasi më e vogël e ushqimit, kryesisht fruta dhe perime dhe ushqime më pak yndyrore. Ju gjithashtu duhet të merrni sasi të mëdha lëngjesh, mundësisht ujë të pijshëm të thjeshtë dhe të shmangni pijet alkoolike.

“Për shkak të temperaturave të larta dhe rritjes së mundësisë së helmimit nga ushqimi dhe sëmundjeve infektive të zorrëve, rekomandohet: larja e detyrueshme e perimeve dhe frutave të freskëta para përdorimit të tyre; Përgatitja termike e ushqimit dhe konsumimi i tij brenda një kohe shumë të shkurtër pas përgatitjes si dhe shmangia e produkteve të papërpunuara termikisht”-thonë nga Ministria e Shëndetësisë.

Kur përdorni një makinë, para se të hipni në automjet duhet një periudhë kohe për të ajrosur, theksojnë zyrtarët shëndetësorë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.