SONDA DART DO TË GODASË NJË ASTEROID I CILI I DREJTOHET TOKËS

 

SONDA DART DO TË GODASË NJË ASTEROID I CILI I DREJTOHET TOKËS

Agjencia amerikane e hapësirës NASA, të hënën në mbrëmje me orën amerikane, dëshiron të shkruajë histori duke kryer “provën e parë të mbrojtjes planetare” të planetit kundër një përplasjeje asteroidi duke e rrëzuar atë nga kursi i tij.

Qëllimi i misionit është të mbrojë Tokën nga një përplasje e mundshme me një NEO, që është stenografi e NASA-s për një objekt afër planetit, asteroid ose kometë që mund të afrohet rrezikshëm. Finalja e madhe është planifikuar të zhvillohet në orën 23:00 me orën amerikane.

Misioni DART (Double Asteroid Redirection Test) është i pari që përpiqet të devijojë një objekt të rrezikshëm nga trajektorja e tij në një eksperiment të drejtpërdrejtë për të parandaluar që ai të godasë planetin Tokë, tha drejtori i misionit hapësinor Thomas Zarbnaken.

Në vitin 2016, NASA krijoi Zyrën e Koordinimit të Mbrojtjes Planetare (PDCO) për zbulimin dhe gjurmimin e hershëm të NEO-ve të mëdha prej të paktën 30 deri në 50 metra që mund të shkaktojnë dëme të mëdha në sipërfaqen e Tokës të atyre objekteve.

Astronomët aktualisht nuk e dinë nëse Toka kërcënohet nga një objekt por një asteroid rreth 66 milionë vjet më parë la një krater të madh në Gadishullin Jukatan meksikan dhe mund të ketë shkaktuar zhdukjen e dinosaurëve.

Anija kozmike DART ka një masë prej 610 kilogramësh dhe përmasa 1.8 me 2.6 metra dhe u lëshua në Nëntor të vitit 2021 nga shteti i Kalifornisë me një raketë Falcon 9 të kompanisë hapësinore SpaceX të Elon Musk. Ai është projektuar për t’u përplasur në asteroidin Dimorphos me një shpejtësi prej 6.6 kilometrash në sekondë, gjë që duhet të ndodhë në orën 23:14 GMT të hënën ose në orën 1:14 të mëngjesit me orën e Maqedonisë të martën.

“Asteroidi Dimorphos: Po vjen tek ju”, shkroi NASA në Twitter në momentin e nisjes.

Diametri i Dimorphos është rreth 160 metra dhe ai, si hëna, rrotullohet rreth asteroidit më të madh Didymos. Kamerat e DART do të kapin asteroidin vetëm 90 minuta përpara se të planifikohet të godasë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.